Hvorfor er fotograf så dyrt? Eller er det egentlig det?

Når man driver selvstendig som fotograf er det mange ting man skal gjøre både før og etter et oppdrag. Det er altså ikke kun tiden jeg fotograferer som jeg faktisk jobber. Før et oppdrag så bruker jeg gjerne mye tid på å finne et passende sted til å ta akkurat dine bilder. Kanskje leter jeg etter spesielle farger eller et landskap som gir en spesifikk følelse jeg er ute etter. Det går som regel også noen meldinger frem og tilbake mellom oss hvor du lurer på alt fra været til hva slags klær dere skal ha på dere og jeg sender deg også en kontrakt som skal signeres i forkant av fotograferingen. Rett før vi tar bildene må jeg selvsagt dobbeltsjekke at alt utstyret fungerer, kanskje rengjøre det, tømme minnekort og lade batterier. Så er det endelig klart for fotografering og jeg må reise dit vi skal ta bildene. Selve fotograferingen kan ta alt fra 1-3 timer, det spørs litt på hva slags fotografering det er. Er det snakk om bryllupsfotografering snakker vi selvsagt et helt annet antall timer.

Bryllupsfotograf - Fotostorie - Brudepar i blomstereng
Missing alternative text
Forelsket kjærestepar

Når jeg er ferdig med å ta bildene reiser jeg hjem igjen og tar backup av bildene på forskjellige steder, for best mulig sikkerhet for oss begge. Så begynner utplukkingen der jeg først plukker ut de bildene jeg vet at jeg ikke kommer til å bruke. Da sitter jeg igjen med en haug med bilder der jeg plukker ut kun de beste av disse. Alle de beste bildene redigerer jeg med mitt kunstneriske uttrykk og min personlige stil, som jeg har brukt lang tid på å utvikle, før jeg laster opp bildene i et web-galleri der du kan velge ut akkurat de bildene du vil ha. Når du har valgt ferdig kan det hende det må gjøres noen finjusteringer på bildene før jeg klargjør galleriet og sender bildene over til deg. Tilslutt sender jeg deg en faktura. Til sammen bruker jeg stort sett et sted mellom 6-12 timer per oppdrag. Det spørs da hvor lang tid jeg bruker på selve oppdraget og hvor mange bilder som er tatt, og igjen, er det bryllupsfotografering er det selvsagt mange mange flere timer som blir brukt.

Her er et eksempel på en nyfødtfotografering:

  • Jeg bruker som regel alltid omtrent 3 timer på selve fotograferingen.
  • Så er det kontrakt og korrespondanse i forkant og i etterkant som tar ca 1 time.
  • Reise er også som regel ca. 1 time tilsammen
  • Administrative ting som backup samt fikse web-galleri tar omtrent 1 time, hvis ikke mer
  • Redigering og utplukking av bildene tar ca. 5-6 timer og noen ganger mer, det spørs litt på hvor mange bilder som ble tatt og litt hvor mye redigering som trengs.
Ja, og så har jeg selvsagt utgifter som alle som driver sitt eget firma har. Før jeg begynte for meg selv var ikke jeg heller klar over alle utgiftene som følger med. Trenger sikkert bare et kamera, sant? Ja, jøss, hadde det bare vært så enkelt.Det er selvsagt vanlige utgifter som skatter og avgifter, regnskapsføring, forsikringer, pensjon og feriepenger, men det er også utstyr, jepp, for det kommer man seg ikke unna og ett kamera blir faktisk fort litt lite(!), for hva om det ene plutselig streiker? Det går jo ikke. Ja, så da trenger jeg to kameraer, objektiver, minnebrikker, batterier, lysutstyr og utstyrssekk. Ja, og ikke glem programvare(ganske mange forskjellige faktisk), backupsystemer(hjelp, backup er dyrt!), reisekostnader(bensin, bompenger, parkering, offentlig transport, og kanskje også overnatting og mat) i tillegg er det også noe som heter markedsføring som i og for seg er et tema helt for seg selv, og sist, men ikke minst kompetanseheving for å bli enda bedre i jobben min, som kurs, workshops, bøker eller andre ting.
Nyfødtfotografering hjemme hos deg selv - Fotograf i Lillestrøm
Missing alternative text
Nyfødt baby på armen til mamma

Alt dette har jeg skrevet for å forklare litt mer om hva en fotograf faktisk gjør til vanlig og for å synliggjøre kostnadene vi ofte har i forbindelse med jobben. I hvert fall de kostnadene som de aller fleste seriøse fotografer har. Sånn for å vise deg at vi har de prisene vi har for å forsøke og faktisk leve av det å være fotograf, og at det handler om mer enn å bare knipse et par bilder. For det er så innmari mye mer dette yrket handler om.

For meg handler det ikke bare om å få ta et par bilder fordi det er det jeg syns er gøy. Altså, jeg syns jo det er kjempegøy og jeg elsker det, og det er også det som driver meg, men jeg syns faktisk at det er en viktig jobb. For jeg mener virkelig at bilder er utrolig viktig! Nettopp fordi det handler om det å dokumentere minner for deg og dine som du forhåpentligvis får masse glede av i fremtiden. Det handler også like mye om din opplevelse av hvordan det var, for jeg er faktisk utrolig opptatt av at du skal ha en god opplevelse gjennom hele prosessen. Fra du tar kontakt til vi tar bildene og du sitter igjen med en god følelse etterpå. Ja, for du fortjener mer enn bare fine bilder, du fortjener en fin opplevelse også!

Bra opplevelse og fornøyde kunder + fine bilder = Mål oppnådd!

PS: Les mer her om hvorfor følelsene våre er så viktige.

PSS: Ler mer her om meg og om hvorfor jeg gjør det jeg gjør!

Klar for å bevare dine øyeblikk?

Hvis du ønsker å fryse tiden og ta vare på en liten del av deres liv, så send en uforpliktende henvendelse da vel! Jeg gleder meg til å høre fra deg!