Du sier du er livsstilsfotograf, men hva er egentlig det?

Årets fotograf
Oslo Fotograflaug, 2022
Fotograf Taran Gjøystdal på jobb

Jeg vet ikke hvor mye du har lest på siden min allerede, men hei, jeg heter Taran👋🏻 , og jeg er livsstilsfotograf. Det er faktisk bittelitt vanskelig å forklare akkurat hva en livsstilsfotograf egentlig er, men kort fortalt så er det en fotograf som tar bilder som havner et sted midt i mellom dokumentarisk fotografering, de som gjerne kun observerer og er flue på veggen, og klassisk portrett, som planlegger hele fotograferingen detaljert med tanke på alt fra klær til poseringer.

Jeg planlegger ofte hvor fotograferingen skal foregå og bruker mye tid på å finne fine lokasjoner ute som passer best mulig til akkurat den fotograferingen du ønsker deg. Akkurat som i klassisk portrettfotografering må jeg tenke på lyset når jeg skal finne et egnet sted. Jeg kommer gjerne med forslag og tips til hva dere kan ha på dere, og i tillegg hjelper jeg dere med å føle dere mest mulig avslappa når vi tar bilder sånn at de fine og ekte øyeblikkene oppstår av seg selv. Med andre ord ligger det mye jobb og erfaring bak hver fotografering jeg gjør!

En livsstilsfotografering hos meg består derfor av alle de ekte øyeblikkene som oppstår i en planlagt setting. Noen ganger blander jeg meg inn og er aktivt sammen med dere, mens jeg andre ganger fungerer mer som tilskuer og følger med fra avstand. Når jeg aktivt er med kommer jeg med forslag eller innspill til ting dere kan gjøre som fører til fine øyeblikk som kanskje ellers ikke ville oppstått hvis jeg ikke var der. En ting er forøvrig sikkert, og det er at desto mer dere klarer å være dere selv og fokusere på hverandre under fotograferingen, desto mer vil dere oppleve at bildene gjenspeiler dere. Bare vær dere selv, akkurat sånn dere er, for det skaper absolutt de aller beste bildene!

Nydelig jente fotografert i hvitveisenga
Søskenkjærlighet på familiefotografering
En sommermorgen på familiefotografering

Min jobb er selvsagt å hjelpe dere å få til akkurat det, og samtidig gi dere en fin opplevelse når vi tar bilder. For opplevelsen er, spør du meg, en meget stor del av pakka. Hvis jeg kan få dere som er med på fotograferingen til å tenke at dere hadde en fin tid sammen med en som like gjerne kunne vært en venn, da har jeg oppnådd målet mitt. Ja, det og fine bilder da selvsagt!

«Men, jeg ønsker bilder av ettåringen som blir fotografert alene, jobber du på samme måte da?». Svaret er egentlig ja. Enten jeg har gravide foran kameraet eller en annen portrettfotografering med kun en person, så gjelder egentlig akkurat det samme, men da jobber jeg ofte mer aktivt og mindre som tilskuer. Med en ettåring ville jeg nok uansett tatt bilder av barn og foreldre sammen i tillegg til kun barnet, akkurat som jeg også gjør på nyfødtfotograferinger. For hvor koselig er det ikke å se tilbake på bilder av deg og barnet sammen? Og ikke minst, hvor koselig er det ikke for barnet å ha disse bildene når det blir eldre? For jeg lover, det er antageligvis de bildene barnet kommer til å like best. Og vet du hva? Barn ser ikke dobbelthaker eller andre usikkerheter vi voksne kanskje ser på oss selv. De ser kun de personene de elsker mest her i verden. De ser deg for den du er og den du var. En annen ting som også er verdt å nevne i samme slengen er jo at om ti år, så ser ikke du det heller. Du ser en hektisk, men utrolig periode i livet som er fordi, og du ser båndet deres og alt som egentlig betyr noe her i verden.

Eventyrstund med barna i enga på fotografering
Barn i lufta på fotografering
Mor og datter i blomstereng

Alle bildene du ser over er tatt på den timen jeg pleier å sette av til fotografering, og absolutt alle disse øyeblikkene kunne ha skjedd uansett om jeg hadde vært der eller ikke. Likevel hadde kanskje ikke like mange av disse øyeblikkene skjedd i løpet av en time om jeg ikke hadde vært der. Jeg skaper bare muligheten for at du får fine øyeblikk med de du er glad i, slik at du husker akkurat nå for alltid.

Vil du være med på fotografering?

Klar for å bevare dine øyeblikk?

Hvis du ønsker å fryse tiden og ta vare på en liten del av deres liv, så send en uforpliktende henvendelse da vel! Jeg gleder meg til å høre fra deg!