Husk! Det er deres bryllupsdag!

TIPS TIL PLANLEGGING AV BRYLLUPSDAGEN

For bare noen år tilbake, så var det mye vanligere at et bryllup på en måte fulgte en slags oppskrift. Litt fordi det bare var sånn det var, og litt fordi «alle» gjorde det på den måten. Det er selvsagt veldig forskjellig hvordan man ønsker å feire bryllupet sitt, men jeg må innrømme at jeg syns det er veldig fint å se at flere og flere brudepar tør å velge og følge sine egne ønsker og drømmer om hvordan bryllupsdagen deres skal være! For det er jo akkurat det det er! Det er deres bryllupsdag og dere kan gjøre akkurat som dere vil!

Bryllupsfotografering - Fotostorie - Forberedelser til den store bryllupsdagen
Bryllupsfotografering - Fotostorie - Detaljer fra bryllupsdagen er viktig for å huske den akkurat sånn som den var
Bryllupsfotografering - Fotostorie - Fra forberedelsene til den store bryllupsdagen
Bryllupsfotografering - Fotostorie - Detaljer fra borddekorasjon i bryllupet
Andres meninger

Når dere setter i gang med planleggingen, ikke bli påvirket for mye av hva alle andre mener, tror eller tenker. Still dere selv spørsmålet «Vil vi egentlig dette og betyr det noe for oss?». Ved å stille dere selv dette spørsmålet ender dere kanskje ikke opp med å bruke penger på ting og detaljer dere ikke egentlig syns er viktig, bare fordi dere tenker at det er vanlig å ha eller at dere tenker at folk forventer det. Husk alltid, det er deres bryllupsdag!

Et avslappet bryllup?

Hvis du har vært i et veldig stort bryllup, så vet du kanskje at det noen ganger til og med kan være vanskelig bare å få sagt gratulerer til brudeparet. Misforstå meg rett, store bryllup kan selvsagt også være helt fantastiske, men hvis du velger å ha et mindre bryllup får du mer tid med de menneskene som betyr mest for dere. Uansett om dere velger å ha et stort eller lite bryllup, planlegg dagen slik at det blir tid til å puste og bare være sammen med gjestene og dele øyeblikk og samtaler som det er verdt å huske. Dagen flyr utrolig fort, og hvis du er veldig opptatt, får du ikke like god tid til å få med deg alt og virkelig nyte dagen i like stor grad. Det er folka som kommer i bryllupet som gjør festen til det den er, så husk på å velge de dere faktisk ønsker å ha der og som dere setter pris på.

Sesong

Selv om flertallet velger å gifte seg på sommeren så er man absolutt ikke nødt til det. Sommeren er helt super den altså, men høsten, vinteren og ikke minst våren kan også være helt fantastisk, men kanskje på en annen måte! Ved å gifte seg utenfor sesong kan det dessuten være mye å spare på lokaler og andre leverandører.

Alt på ett sted

Hvis man velger å ha seremonien og middagen på samme sted vil dagen virke mer avslappet og helhetlig for alle som er tilstede. Dere slipper å bruke tid på å sitte i en bil og dere kan heller bruke denne tiden på å faktisk være sammen med de dere er glad i, i tillegg slipper dere også unna stresset ved å komme seg fra et sted til et annet.

Lag en kjøreplan!

En kjøreplan er som en timeplan for bryllupsdagen. Når dere vet hva dere vil gjøre i løpet av dagen, så sett opp en plan over når alle tingene skal skje. Dere kan begynne med de største tingene på programmet, som vielsen og middagen, og deretter jobbe dere nedover til en mer detaljert plan om klokkeslett på når brudgommen skal stå opp og når kaken burde stå på bordet. Pass på at planen ikke blir alt for detaljert og skriv kun opp de tingene som absolutt må stå der. Det kan også være lurt å delegere bort det dere kan og ha både navn og telefonnummer til både toastmaster, forlovere, selskapslokale og andre viktige personer på kjøreplanen slik at alle kan nå hverandre hvis det skulle være noe. Sørg for at alle vet hva de skal gjøre og at det er en person som passer på at tidsskjemaet blir holdt. For å holde tidsskjemaet så godt som mulig, legg til mer tid enn du opprinnelig tror for hver ting som skal gjøres, for forsinkelser kommer til å oppstå uansett.

Lag toastmasterregler!

Taler kan være både fantastiske og følelsesladde, og de aller beste er alltid de ekte talene. De som gjerne gir deg gåsehud og tårer i øyekroken, som gir deg latterkrampe og kan få deg til å huske ting du ellers helt hadde glemt. MEN når tante Hilda har snakket i 45 minutter og ikke ser ut til å ha noen planer om å stoppe, eller når man har sett 13 slideshows med bilder fra da du var liten, så kan det dessverre også bli rimelig kjedelig for alle å høre på! Det er derfor lurt å legge tydelige føringer for taler så ikke programmet sklir ut samtidig som futten i gjestene deres. Føringene burde gå på blant annet hvem dere ønsker at skal tale og ikke minst hvor lenge hver tale skal vare. Dere må da være sikre på at dette er noe som toastmaster respekterer og gir tydelig beskjed om til de som skal tale. Det kan lønne seg å sette av litt ekstra tid her da det alltid går med litt mer tid enn planlagt, og ikke minst i tilfelle farmor har glemt å melde seg på talelista, men som så gjerne vil si et par ord. Bare pass på at det kommer tydelig frem i forkant at det da faktisk kun er tid til «bare et par ord».

Bryllupsfotografering - Fotostorie - Brudgom i lufta
Bryllupsfotograf - Fotostorie - Deilig utradisjonell dessert
Bryllupsfotografering - Fotostorie - Kyssende brudepar på bryllupsfest
Bryllupsfotografering - Fotostorie - Detaljbilder fra bryllup
Levende musikk?

Vil dere avslutte bryllupet med en skikkelig fest som blir husket? Eller vil dere kanskje ha et fantastisk rørende musikkinnslag som virkelig setter tonen under vielsen? Bruk da gjerne noe av budsjettet på live musikk, for det kan virkelig løfte stemningen i bryllupet og gjøre det enda mer minneverdig. Bare pass på at dere gjør grundig research så dere ikke ender opp med å lure på hvorfor Maria Mena dukker opp i bryllupet deres når dere trodde det var Mariah Carey som kom. Misforstå meg rett, har dere klart å få Maria Mena til å komme i bryllupet deres, så har dere virkelig skutt gullfuglen, men altså, bare pass på at dere ikke får noe annet enn det dere tror dere har booket. Hvis dere velger å gå for en skikkelig knakende god spilleliste isteden, så er det også en veldig bra løsning, men husk på å laste ned spillelista først slik at den kan spilles «offline» og dere ikke er avhengige av internett for at festen skal gå sin gang. I tillegg anbefaler jeg å gi dette ansvaret til EN person slik at det ikke blir “slossing” over hvem som skal være dj.

Ha vielsen ute!

Det er mange som nå foretar vielser ute på lokasjoner der hvor bryllupet finner sted. Sett dere inn i hvilken organisasjon eller hvilket forbund som er rett for dere. Det å ha vielsen ute, gjør at dere kan sette rammene for deres bryllup og gjøre det ekstra unikt. At lyset som regel også er bedre kommer selvsagt som en ekstra bonus da det gjør at bildene blir enda bedre. Hva med å gifte seg i skogen? I hagen eller på hytta? På en strand? Velg det som er mest mulig dere.

Bryllupsfotograferingen

Ha en fotograf som foreviger hele dagen deres med alle de små øyeblikkene som skjer. For til slutt så er det kun bildene og minnene i hodet dere sitter igjen med, og jeg lover deg, det å ha bilder som viser dagen akkurat sånn den var kommer dere ikke til å angre på! Selve bryllupsfotograferingen er vanlig å gjennomføre etter vielsen og før middagen, men det kan også gjøres på et annet tidspunkt og det er egentlig litt opp til hva hvert enkelt brudepar ønsker å gjøre. Noen ønsker å ta bryllupsbildene god tid i forveien. De kan både tas flere dager i forveien og de kan tas tidlig på bryllupsdagen og man kan gjøre det mange kaller en «first look» hvor man møter hverandre med finstasen på. Grunnen til at noen brudepar ønsker å møtes rett før selve bryllupet kan være at de er litt nervøse begge to og vil roe ned litt sammen med hverandre før det braker løs, eller det kan handle om at de ønsker å ta bildene med en gang slik at de bedre kan nyte resten av dagen uten så mange avbrytelser.

Tenk på gjestene!

Hvis vi tar bildene etter vielsen vil brudeparet naturlig nok glimre med sitt fravær fra festen en stund. Dette er selvsagt helt vanlig, men vær så snill, ikke glem gjestene dine selv om du selv ikke er tilstede! Det verste er når gjester blir sittende sultne eller tørste og mister den gode stemningen de opprinnelig hadde og som du så gjerne vil at skal være tilstede resten av festen. Hvis dere i tillegg har vielsen ute er det mange ting man kan finne på. Det kan være hageleker som boccia, og kubbespill, store yatzyterninger og dart, eller kanskje en piñata og såpebobler for de minste hvis de er med? Her er det mange muligheter, og det som er fint er at man velger akkurat det man selv syns er morsomt. Servering av litt enkel mat og drikke kan også være et fint tilskudd slik at folk kan holde helt frem til middagen. Hva med å ha tepper og puter spredt utover i hagen slik at folk kan ta en liten pause og bare slappe av litt?

Barn i bryllup?

Hvis barna er med på festen trenger de noe å gjøre, for tro meg, det siste dere vil er å ha en gjeng med barn som kjeder seg. For barn som kjeder seg, kan faktisk finne på ganske mye rart(dette har jeg faktisk en del erfaring med), så hvis barna først skal få lov til å være med på den store festen kan man like gjerne gjøre det minneverdig for de også! Hvorfor ikke sette opp et lite tipi-telt i et hjørne av lokalet og fylle det med litt leker, godteri, tegnesaker og puter? Eller ha et barnebord hvor de kan tegne på duken og spille spill? Eller begge deler? Hvis man ikke har lyst til å ha barna med på festen, så er jo et alternativ også at de eventuelt bare kan få være med på vielsen? Eller man kan velge å ikke invitere de i det hele tatt. Alt er helt lov, og det er kun dere som finner ut hva som er riktig for dere.

Middagen

Treretters-middag kan være kjempefint og hvis det er det dere ønsker så gjør det! Jeg anbefaler likevel å stille spørsmålene nevnt tidligere her også: «Vil vi egentlig dette og betyr det noe for oss?». Det finnes ingen riktig eller gal måte å gjøre noe på, og det finnes bare to som dere. Så hvis dere ønsker og vil, så vær kreativ med maten. Det må heller ikke nødvendigvis være dyrt og luksuriøst så lenge det er godt. Hva med å servere grillmat hvis dere har hagebryllup? Catering? Tapas og plukkemat? Buffet? Få noen til å steke pizzaer i en pizzaovn? Leie en foodtruck? Alt ettersom hva dere ønsker og hvor dere vil legge pengene. Det er nesten uansett kun fantasien som setter grenser!

Bryllupsfotografering - Fotostorie - Detaljer bra bordet på bryllupsdagen er også viktig
Bryllupsfotografering - Fotostorie - Brud
Bryllupsfotografering - Fotostorie - Kake er oppskrytt spis hva du vil
Bryllupsfotografering - Fotostorie - Detaljer fra bryllupsdagen er med på å få deg til å huske dagen akkurat sånn den var
Åh, desserten!

Hvorfor ikke ha desserten etter vielsen? Etter vielsen er det fortsatt en god stund til middagen og noen av gjestene er kanskje allerede litt sultne. Hvis dere likevel velger å spise kake på kvelden, så er det ofte best å ta kake før dansing så ikke hele festen stopper opp på grunn av kake. Det kan være at det setter en liten demper på festen som allerede er godt i gang.Ja, og apropos kake så har jeg et annet spørsmål til dere!: «Er dere skikkelig kakemennesker?». Hvis ja, kjøp den beste kaka du vet om, så lenge det er det dere vil ha! Det finnes så utrolig mange flinke kakebakere og konditorer som er verdt å sjekke ut, og en flott kake kan virkelig være prikken over i’en. Hvis svaret på spørsmålet derimot er «Njaa, kake er godt det.» Har du da tenkt på at grandtante Olga, bestemor eller kanskje din egen mamma lager fantastisk gode kaker? For hvorfor ikke få slekta til å bake? Man kan alltids «pimpe» opp kakene etterpå for en litt mer moderne vri! Friske blomster(kanskje spiselige i tillegg) kan for eksempel være fantastisk pynt til akkurat dette. Ja, og når vi er inne på temaet, må dere ha kake? Hva med en softis-maskin? For hallo, hvem liker vel ikke softis? Eller brownies? Hva med et tårn med muffins? Og hvis dere ikke er kakemennesker i det hele tatt, hva med ost og kjeks?

Når er festen slutt?

Det kan være lurt å ha et sluttidspunkt for bryllupet slik at brudeparet kan trekke seg tilbake, eller slik at de som uansett ikke har tenkt til å feste hele natten kan «få lov» til å dra hjem uten at de føler at de burde bli lenger. Dette kan for eksempel skrives i programmet og markeres med stjerneskudd eller glow sticks, papirfly eller såpebobler. Jeg har mange ideer, har du?

Ferie etter bryllupet?

Mange kan kjenne at luften går litt ut av en etter en stor bryllupsfest. Derfor er det ekstra kjedelig om man skal tilbake til hverdagen med en gang. Husk på, dere har planlagt denne dagen lenge, og så er alt plutselig over. Det kan føles fantastisk å være nygift, så hvis dere har ferie er det en grunn til at det er lurt å ha råd til en liten bryllupsreise eller til å kunne ta litt fri fra jobb i tiden rett etter bryllupet. Det kommer dere ikke til å angre på!

Husk på hva som egentlig betyr noe!

Et bryllup er en feiring av dere og deres kjærlighet og at dere velger hverandre hver dag for resten av livet! Det gjelder både på denne helt spesielle dagen, men også alle andre hverdager når håret står til alle kanter og du har på deg joggebukser med knær i. Feir kjærligheten med de menneskene du er aller mest glad i!

Helt til sist, følg med, husk å puste, og sørg for å nyte dagen så godt du bare kan!

Jeg håper tipsene hjelper dere i planleggingen!

Hvis du er på jakt etter bryllupsfotograf, så kan vi gjerne ta en liten prat! Jeg gleder meg til å høre mer om planene deres for den store dagen!

- Taran

Bryllupsfotograf - Fotostorie - Brudepar i lupineng
Bryllupsfotograf - Fotostorie - Brudepar i solnedgang
Bryllupsfotograf - Fotostorie - Brudebukett fra et høstbryllup
Bryllupsfotograf - Fotostorie - Brud med slør som blåser i vinden
Bryllupsfotograf - Fotostorie - Forlovere og brudepar går bortover
Bryllupsfotograf - Fotostorie -Brudepar på topptur
Klar for å bevare dine øyeblikk?

Hvis du ønsker å fryse tiden og ta vare på en liten del av deres liv, så send en uforpliktende henvendelse da vel! Jeg gleder meg til å høre fra deg!